۲۱۸۳۲.الإمامُ عليٌّ عليه السلام :مَن أتى غَنِيّا فتَواضَعَ لَهُ لِغِناهُ ذَهَبَ ثُلُثا دِينِهِ.۱

۲۱۸۳۳.عنه عليه السلام :ما أحسَنَ تَواضُعَ الأغنياءِ لِلفُقَراءِ طَلَبا لِما عِندَ اللّه ِ. و أحسَنُ مِنهُ تِيهُ الفُقَراءِ علَى الأغنِياءِ اتِّكالاً علَى اللّه ِ.۲

۲۱۸۳۴.الإمامُ الصّادقُ عليه السلام :مَن أتَى غَنِيّا فتَضَعضَعَ لَهُ لِشيءٍ يُصيبُهُ مِنهُ ذَهَبَ ثُلُثا دِينِهِ.۳

۲۱۸۳۵.عنه عليه السلام :أيّما مُؤمنٍ خَضَعَ لِصاحِبِ سُلطانٍ أو مَن يُخالِفُهُ على دِينِهِ طلَبا لِما في يَدَيهِ أخمَلَهُ اللّه ُ و مَقَتَهُ علَيهِ و وَكَلَهُ إلَيهِ. فإن هُو غَلَبَ على شيءٍ مِن دُنياهُ و صارَ في يَدِهِ مِنهُ شيءٌ نَزَعَ اللّه ُ البَرَكَةَ مِنهُ. و لَم يُؤجِرْهُ على شَيءٍ يُنفِقُهُ في حَجٍّ و لا عُمرةٍ و لا عِتْقٍ.۴

(انظر) الدنيا : باب ۱۲۵۳.

۴۰۳۴

عَلاماتُ التَّواضُعِ

۲۱۸۳۶.رسولُ اللّه ِ صلى الله عليه و آله :إنّ مِن التَّواضُعِ للّه ِ الرِّضا بِالدُّونِ مِن شَرَفِ المَجالِسِ.۵

۲۱۸۳۲.امام على عليه السلام :هر كه نزد توانگرى رود و به خاطر توانگريش در برابر او كرنش كند، دو سوم دينش از بين برود.

۲۱۸۳۳.امام على عليه السلام :چه نيكوست فروتنى توانگران در برابر تهيدستان به قصد رسيدن به اجر خداوند. و نيكوتر از آن بى اعتنايى و سرفرازى درويشان است در برابر توانگران از سر اعتماد به خداوند.

۲۱۸۳۴.امام صادق عليه السلام :هر كه نزد شخص توانگرى رود و براى اينكه از او چيزى به وى برسد در برابرش كرنش كند، دو سوم دينش از بين برود.

۲۱۸۳۵.امام صادق عليه السلام :هر مؤمنى كه در برابر دولتمردى يا در برابر كسى كه مخالف دين اوست. به قصد رسيدن به چيزى از آنچه او دارد كرنش كند، خداوند او را پست گرداند و بر او غضب كند و وى را به خودش وا گذارد و اگر به چيزى از دنياى آن كس برسد و چيزى از او به دست آورد، خداوند بركت را از آن بگيرد و اگر از آنچه به دست آورده است در راه حج يا عمره و يا آزاد كردن بنده خرج كند، پاداشى به او ندهد.

۴۰۳۴

نشانه هاى فروتنى

۲۱۸۳۶.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :از نشانه هاى فروتنى براى خدا، رضايت دادن به [نشستن در ]پايين پاى مجالس است.


1.. نهج البلاغة : الحكمة ۲۲۸.

2.نهج البلاغة : الحكمة ۴۰۶.

3.بحار الأنوار : ۷۷/۴۳/۱۳.

4.. ثواب الأعمال : ۲۹۴/۱.

5.كنز العمّال : ۵۷۲۴.