۳۰۴۸

الغافِلُ غَيرُ مَغفولٍ عَنهُ

۱۵۲۸۹.رسولُ اللّه ِ صلى الله عليه و آله :عَجَبٌ لِغافِلٍ و ليسَ بمَغفولٍ عَنهُ. و عَجَبٌ لطالِبِ الدنيا و المَوتُ يَطلُبُهُ. و عَجَبٌ لضاحِكٍ مِلْ ءَ فيهِ و هُو لا يَدرِي أ رَضِيَ اللّه ُ [عَنهُ ]أم سَخِطَ لَهُ !۱

۱۵۲۹۰.الإمامُ عليٌّ عليه السلام :عَجِبتُ لِغَفلَةِ ذَوِي الألبابِ عن حُسنِ الارتيادِ، و الاستِعدادِ للمَعادِ.۲

۱۵۲۹۱.عنه عليه السلام :اُوصِيكُم بذِكرِ المَوتِ. و إقلالِ الغَفلَةِ عَنهُ. و كيفَ غَفلَتُكُم عمّا ليسَ يُغفِلُكم ؟ !۳

۱۵۲۹۲.عنه عليه السلام :أ وَ لَستُم تَرَونَ أهلَ الدنيا يُصبِحُونَ و يُمسُونَ على أحوالٍ شَتّى: فَمَيِّتٌ يُبكى. و آخَرُ يُعَزّى،و صَريعٌ مُبتلى، و عائدٌ يَعودُ. و آخَرُ بنفسِهِ يَجُودُ. و طالِبٌ للدنيا و المَوتُ يَطلُبُهُ. و غافِلٌ و ليسَ بمَغفولٍ عَنهُ. و على أثَرِ الماضِي ما يَمضِي الباقِي !۴

۳۰۴۸

از غافل. غفلت نشده است

۱۵۲۸۹.پيامبر خدا صلى الله عليه و آله :در شگفتم از كسى كه او غافل است و از او غافل نيستند، و در شگفتم از كسى كه در پى دنياست، در صورتى كه مرگ در پى اوست، و در شگفتم از كسى كه دهانش را به خنده مى گشايد در حالى كه نمى داند آيا خدا [ از او ]خشنود است يا ناخشنود.

۱۵۲۹۰.امام على عليه السلام :از غافل بودن خردمندان براى نيكو طلب كردنِ [توشه و ذخيره آخرت ]و آماده شدن براى بازگشتگاه تعجّب مى كنم.

۱۵۲۹۱.امام على عليه السلام :شما را سفارش مى كنم كه به ياد مرگ باشيد و از آن كمتر غفلت ورزيد؛ چگونه از چيزى غفلت مى كنيد كه او از شما غافل نيست؟

۱۵۲۹۲.امام على عليه السلام :آيا مردم دنيا را نمى بينيد كه در طى شب و روز دستخوش احوال گونه گون مى شوند؟ يكى مى ميرد و برايش مى گريند و ديگرى را تسليت مى گويند. يكى بيمار و زمينگير است و ديگرى به عيادتش مى رود. يكى در حال جان كندن است و ديگرى در پى دنياست، حال آن كه مرگ در پى اوست. يكى در غفلت به سر مى برد، حال آن كه از او غافل نيستند و آنچه باقى است در پى آنچه رفته مى رود!


1.الأمالي للمفيد : ۷۵/۹.

2.غرر الحكم : ۶۲۶۳.

3.نهج البلاغة : الخطبة ۱۸۸.

4.نهج البلاغة : الخطبة ۹۹.