۶۰۱۳.تحف العقول عن جابر بن عبد اللّه الأنصاري عن الإماأمّا بعدُ. فما بالُ أقوامٍ يَذُمُّونَ الدنيا [ و قَدِ ]انتَحَلُوا الزُّهدَ فيها ؟! الدنيا مَنزِلُ صِدقٍ لِمَن صَدَقَها... فمَن ذا يَذُمُّ الدنيا يا جابرُ و قد آذَنَت بِبَينِها ؟ !... يَذُمُّها قومٌ عند النَّدامةِ۱ ] و حَمِدَها آخَرونَ] خَدَمتهُم جَميعاً.۲

۶۰۱۴.الإمامُ الهاديُّ عليه السلام :الدنيا سوقٌ. رَبِحَ فيها قومٌ و خَسِرَ آخَرونَ.۳

۱۲۲۷

التَّبَصُّرُ فِي الدُّنيا

۶۰۱۵.الإمامُ عليٌّ عليه السلام :إنّما الدنيا مُنتهى بَصَرِ الأعمى. لا يُبصِرُ مِمّا وراءَها شيئاً. و البَصيرُ يَنفُذُها بَصَرُهُ و يَعلَمُ أنّ الدارَ وراءَها. فالبصيرُ مِنها شاخِصٌ. و الأعمى إلَيها شاخِصٌ. و البصيرُ مِنها مُتزوِّدٌ. و الأعمى لها مُتزوِّدٌ.۴

۶۰۱۳.تحف العقول ( ـ به نقل از جابر بن عبد اللّه الأنصاري ـ ) امام على عليه السلام : اما بعد. چه شده است كه گروهى دنيا را نكوهش و به آن پشت مى كنند؟ دنيا براى كسى كه با آن از در راستى درآيد، سراى راستى است... اى جابر! كيست آن كه دنيا را نكوهش مى كند، حال آن كه دنيا خود اعلان جدايى كرده است؟... پس. گروهى در هنگام پشيمانى. آن را نكوهش مى كنند [و گروهى ديگر آن را مى ستايند] و دنيا به همه آنان خدمت كرده است.

۶۰۱۴.امام هادى عليه السلام :دنيا بازارى است كه گروهى در آن سود مى برند و گروهى زيان مى بينند.

۱۲۲۷

ديده بينا داشتن در دنيا

۶۰۱۵.امام على عليه السلام :همانا دنيا آخرين ديدرس انسان كور است و فراتر از آن را نمى بيند. اما شخص بينا و با بصيرت نگاهش را از دنيا فراتر مى برد و مى داند كه سراى حقيقى در وراى اين دنياست. پس بينا، از دنيا دل بركَند و كور، به آن روى آورد. شخصِ با بصيرت، از آن توشه بر مى دارد و كور، براى آن توشه فراهم مى آورد.


1.قال محقّق نهج السعادة : هذا هو الظاهر الموافق لما رواه الحسين بن سعيد الأهوازيّ و اليعقوبيّ و السيّد الرضيّ و ابن عساكر و غيرهم، و في نسختي من تحف العقول [ ص ۱۸۷]: «يذمّها قوم عند الندامة» و سقط أيضاً من النسخة ما جعلناه بين المعقوفين. و هو لا بدّ منه.

2.تحف العقول : ۱۸۶. نهج السعادة : ۱/۳۵۲.

3.بحار الأنوار : ۷۸/۳۶۶/۱.

4.نهج البلاغة: الخطبة۱۳۳.