۷۳۵۳.عنه عليه السلام :الدنيا دُوَلٌ فاطلُبْ حَظَّكَ مِنها بأجمَلِ الطَّلبِ.۱

انظر : بحار الأنوار : ۱۰۳/ ۱۸ باب ۲. وسائل الشيعة : ۱۲ / ۲۷ باب ۱۲ و ص ۳۰ باب۱۳.

۱۴۸۷

الميزانُ في طَلَبِ الرِّزقِ

۷۳۵۴.الإمامُ الحسنُ عليه السلام :لا تُجاهِدِ الطَّلبَ جِهادَ الغالِبِ. و لا تَتَّكِلْ على القَدَرِ اتِّكالَ المُستَسلِمِ. فإنّ ابتِغاءَ الفَضلِ مِن السُّنَّةِ. و الإجمالَ في الطَّلبِ مِن العِفَّةِ. و لَيسَتِ العِفَّةُ بدافِعَةٍ رِزقا و لا الحِرصُ بِجالِبٍ فَضلاً. فإنَّ الرِّزقَ مَقسومٌ. و استِعمالَ الحِرصِ استِعمالُ المَآثِمِ.۲

۷۳۵۵.الإمامُ الصّادقُ عليه السلام :لِيَكُن طَلَبُكَ المَعيشَةَ فَوقَ كَسبِ المُضَيِّعِ. دُونَ طَلَبِ الحَريصِ الراضِي بالدنيا المُطمَئنِّ إلَيها. و لكنْ أنزِلْ نفسَكَ مِن ذلكَ بمَنزِلَةِ المُنصِفِ المُتَعَفِّفِ تَرفَعُ نفسَكَ عن مَنزِلَةِ الواهِي الضَّعيفِ و تَكتَسِبُ ما لا بُدَّ للمُؤمنِ مِنهُ.۳

۷۳۵۳.امام على عليه السلام :دنيا [نوبتى است و ]دست به دست مى گردد ؛ پس، به آرامى تمام در طلب روزى، بهره خود را از آن بطلب.

۱۴۸۷

معيار در طلبِ روزى

۷۳۵۴.امام حسن عليه السلام :در طلب روزى، همانند كسى كه براى چيره شدن [بر حريف ]تقلاّ مى كند. تقلاّ مكن. و به تقدير نيز چندان تكيه مكن كه از كار و كوشش دست كشى ؛ زيرا در جستجوى فضل [و روزى] خدا رفتن از سنّت است و آرام بودن در طلب روزى از خويشتندارى و مناعت طبع. نه خويشتندارى و مناعت طبع، روزى را از انسان دور مى كند و نه حرص. روزى را زياد مى كند ؛ چه. روزى قسمت شده است و حرص زدن، موجب افتادن در ورطه گناهان است.

۷۳۵۵.امام صادق عليه السلام :طلب تو در كسب معيشت بالاتر از كسى باشد كه كسب معيشت را فرو گذاشته و پايين تر از طلب شخص حريصى كه به دنيا خشنود و دل بسته است؛ بلكه ميانه رو و خويشتندار باش و از سستى و تنبلى دورى كن و براى كسب آنچه [از روزى كه] مؤمن را گريزى از آن نيست، تلاش كن.


1.بحار الأنوار : ۱۰۳/۲۶/ ۳۲.

2.بحار الأنوار : ۷۸/۱۰۶/۴.

3.بحار الأنوار : ۱۰۳/ ۳۳/ ۶۳.